0006 LFA Roly Poly, London, 2019        0005 Wanderoll, Bang Lamung, 2019         0004 Floating Cinema, London, UK 2019        0003 Crossroads, Milton Keynes, 2019        0002 Bench It, London, 2019        0001 Anteberg, London, 2019 
Can you roll a building the same way a fruit rolls in a bowl?

Wanderoll pavilion has been designed to be walked on the inside and rolled into 4 different positions which “lock” into the landscape accordingly.

This constructs a dialogue between the object and the curated smooth landscape of soft crevice, making it an interactive and exciting pavilion to host the Wonderfruit 2019 events.
The installation was conceived as a lightweight temporary shelter, housing an exhibition space. To fulfil the ambition of being able to roll the structure and position it in a position adjacent to its original, and for the majority of the elements to be recyclable, bamboo was chosen as a locally grown lightweight material and and the envelope was proposed as a temporary shield rather than a permanently clad facade.
Wanderoll Pavilion, Bang Lamung, Thailand, 2019           
Organisers: Wonderfruit Festival 2019, Ab Rogers Design Project
Team: Urban Radicals (UFF6), AKTII, Mamie Attwell Thomas, Maria Eugenia Villafañe















The tropical site conditions drove the main solutions adopted for the design. The installation is shaped as a truncated sphere of 4.5m radius, with large openings to function as windows/entrances making space at ground for the exhibition area. The main structural element is bundled bamboo stalks, wrapping around the surface of the sphere, connected at their intersection points to a create a rigid shell able to carry its own self weight and the lateral connections.


Bamboo as a construction material is light and forms structures that have a low mass-to-flexibility ratio compared with those of wood. It can be grown relatively fast (possibly on site) and cutting and transportation costs are relatively low. Once the bamboo structure is assembled, the surface can be covered using weather-proofed Jute or similar fabric, to complete the envelope.
In correspondance of the large openings, edge rings tied on the bamboo structure provide an edge restrain and allow for connection at ground. A shallow pad made from compacted ground and gravel provides a solid base for the structure’s connection to the ground in the permanent condition and to receive the exhibition and pedetrian loads.





© Urban Radicals CIC | Non-Profit #11933583 | London